Wat speelt er in de gemeente Gorinchem op het gebied van ondermijning?
De gemeente zet zich in op meerdere thema’s voor de veiligheid van Gorinchem. Je moet dan onder andere denken aan drugsproblematiek, mensenhandel en woonfraude. De gemeente werkt nauw samen met partners zoals de politie, douane, belastingdienst en arbeidsinspectie. Samen voeren we integrale controles uit, waarbij de focus ligt op bedrijventerreinen.
Waarom heeft Gorinchem gekozen voor Atlas Plus?
Wij waren op zoek naar een zaaksysteem speciaal voor de afdeling OOV om eenvoudig dossiers en meldingen te verwerken. Wij hebben bij andere gemeenten geïnformeerd en Atlas kwam naar voren als de juiste keuze. Wat ik prettig vind is dat het platform erg gebruiksvriendelijk is.
Atlas gebruiken wij in combinatie met Meld een Vermoeden. In de eerste plaats waren wij op zoek naar een zaaksysteem voor veiligheid en het meldpunt is een mooie bijkomstigheid.
Hoe wordt Atlas ingezet door het team OOV?
Zelf werk ik in Atlas voor het verwerken van meldingen en het opbouwen van dossiers. Onze analist gebruikt Atlas voor onderzoek en om overzicht te creëren op de stand van zaken binnen de gemeente.
De functie van een adviseur OOV brengt veel verantwoordelijkheden met zich mee. Het registreren van zaken gaat nog wel eens verloren in de waan van de dag. Atlas helpt om efficiënt de zaken op orde te houden. Bovendien is het fijn dat we met Atlas alle kennis op één plek hebben.
Wat levert Atlas jou op?
Het platform geeft mij overzicht op casuïstiek. Het maakt het gemakkelijk om verbanden te leggen tussen zaken en helpt ons bij onderzoek naar de aanleiding van meldingen.
Op dit moment zetten wij Atlas in voor ondermijning en zorg & veiligheid. Binnenkort gaan we Atlas ook gebruiken voor woonoverlast.
Hoe wordt Meld een Vermoeden ingezet door de gemeente?
Meld een Vermoeden wordt ingezet als meldpunt ondermijning voor medewerkers van de gemeente Gorinchem. Daarnaast bieden wij verschillende partners zoals woningcorporaties en beveiligingsdiensten ook de gelegenheid om te melden via Meld een Vermoeden.
We hebben het meldpunt geïntroduceerd bij de teams met behulp van kennissessies. Het is belangrijk om de ambtenaren goed te informeren wat ondermijning is en wat er gemeld kan worden. Ook is het van belang om vertrouwen te creëren bij de melder.
Heb jij een tip voor een gemeente die start met Atlas en Meld een Vermoeden?
Zorg dat er draagvlak is binnen de organisatie om de aanpak van ondermijning echt aan te pakken.
Wat betreft Meld een Vermoeden; Ga er niet vanuit dat iedereen de kennis heeft om te melden. Dus je zult de organisatie goed moeten meenemen en informeren!
Hoe ervaar je de samenwerking in de klankbordgroep?
Het is heel tof dat als ik iets wil, dat het snel wordt opgepikt door jullie team en binnen de kortste keren terug te zien is in Atlas. Dan zie je snel resultaten van de samenwerking.
Verder is de samenwerking prettig. Het team van Pantyr is behulpzaam en altijd snel beschikbaar. Goede service!
Wil jij bij wijze van proefperiode kennis maken met Atlas Plus? Dat kan! Lees hier meer informatie over de proefperiode.